U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Gebruik je kop, helm op!

Gepost 2015/04/28

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken en daarom voeren we ook dit seizoen weer campagne voor het gebruik van een helm. Tijdens de toerversie van de Amstel Gold Race werd weer het startsein gegeven om alle fietsers ervan te doordringen dat een helm heel belangrijk is.

In 2013 kwamen zo’n 3.800 wielrenners en 2.400 mountainbikers op de Spoedeisende Hulp-afdeling van een ziekenhuis vanwege een ongeluk. Eén op de vijf moet zelfs behandeld worden voor hoofd- of hersenletsel. Dit zijn blessures waarvan de slachtoffers vaak langdurig hinder ondervinden. Daarom brengt VeiligheidNL in samenwerking met KNWU, NTFU en Shimano de campagne ‘Gebruik je Kop, Helm op’ dit wielerseizoen weer onder de aandacht. De aftrap van de campagne is tijdens de Amstel Gold Race.
 
Draag een helm, voorkom hoofdblessures
In 2013 kwamen 3.800 wielrenners op de Spoedeisende Hulp-afdeling (SEH) van een ziekenhuis. Een kwart van deze wielrenners heeft hoofdletsel (24%), vaak een hersenschudding (8%). Een honderdtal wielrenners op de SEH-afdeling liep ernstig schedel of hersenletsel op. Daarnaast kwamen 2.400 mountainbikers in 2013 op een SEH terecht, waarvan 10% met hoofdletsel. Zeven wielrenners overleden in 2013, waarvan in elk geval zes na een aanrijding, en drie mountainbikers overleden na een val. Het dragen van een helm vermindert de kans op een hoofdletsel met maar liefst 35%. Als je hoofd na een val in contact komt met een ondergrond, vermindert een helm de gevolgen. Deze verdeelt de klap over een groter oppervlak en beschermt zo tegen oppervlakkig hoofdletsel.
 
Campagne ‘Gebruik je Kop, Helm op’
In hun eentje of tijdens recreatieve tochten rijden mensen vaak nog zonder helm. Dat terwijl een ongeval ook dan kan gebeuren. Iedereen komt weleens een tak op de weg, een overstekende hond of plotseling openslaande autodeuren tegen. Redenen genoeg om de helm ook te dragen als je recreatief fietst en traint. De campagne ‘Gebruik je Kop, Helm op’ gaat vrijdag 17 april van start tijdens het  Amstel Gold Race weekend en attendeert wielrenners en mountainbikers erop dat ze altijd een helm moeten dragen om hoofdletsel te voorkomen, ook bij recreatief fietsen.
 
Kop van Jut
Bij de campagne wordt o.a. gebruik gemaakt van een Kop van Jut op toertochtevenementen. Door een klap op deze Kop van Jut te geven kunnen wielrenners en mountainbikers zelf zien wat de gevolgen van een val op je hoofd zijn als je geen helm draagt. Verder worden campagnematerialen als flyers, posters, spandoeken, digitale banners en nieuwsbrieven ingezet in o.a. de netwerken van de partners KNWU, NTFU en Shimano Benelux. Ook organisaties als ANWB, Hersenstichting Nederland, Rabobank, Le Champion en Alpe d’HuZes dragen het initiatief een warm hart toe.
 
Zeker op je zadel
Om de rij- en valvaardigheid bij wielrenners en mountainbikers te vergroten hebben VeiligheidNL, KNWU en de NTFU de training ‘Zeker op je Zadel’ ontwikkeld. Deze nieuwe opleiding is de eerste training binnen de wielersport waarbij trainers preventief worden opgeleid om aandacht besteden aan valpreventie, volgens een bewezen effectieve methode. Inschrijven kan via: www.veiligheid.nl/zekeropjezadel