U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

DE GESCHIEDENIS VAN TWC COPPI

 

In 1987 waren er een aantal herpenaren, met name voetballers uit het veteranen-elftal van Herpinia, die er wat voor voelde om in plaats van te voetballen op de zondagochtend te gaan fietsen. Tijdens een feestje werd hier over gesproken en enkele dagen later werd het eerste ritje met een viertal personen, Jan van den Berg, Gerrit van de Bolt, Hans Suppers en Jo Beelen, gereden. Dit beviel zo goed dat er al snel meer mensen zich aansloten bij dit groepje.

De fietsen waren niet al te modern, enkele nog voorzien van een bagagedrager, en het plakken van een lekke band was ook een hele opgave, maar het plezier was er niet minder om. Ook na het fietsen was het gezelligheid troef. Elke fietstocht eindigde bij cafe de Sports om hier gezamenlijk een pilsje te pakken. Naarmate de groep groter werd, werden er ook tenues aangeschaft zodat het al op een echte club begon te lijken.

Na een jaar telde de club al twintig leden en werd er besloten om een officiële vereniging op te richten die zich aan zou sluiten bij de Nederlandse Rijwiel Unie (tegenwoordig NTFU). Op 11 november 1988 was de oprichting een feit. De naam COPPI is afgeleid van café-eigenaar van De Sports, Jan Willems. Vroeger was hij een amateurwielrenner en kreeg hij de bijnaam ‘Coppi’, afgeleid van de legendarische Italiaanse wielrenner Fausto Coppi. Omdat het café van Jan het thuishonk van de fietsers was lag die naam voor de hand.

In de begin jaren werden er al diverse grote tochten gereden zoals Luik-Bastenaken-Luik (245 km), de ronde van Limburg (250 km) en de friese elfstedentocht (270 km). Ongetraind gingen de renners naar Luik, de enige beklimming die ze tot dan toe gehad hadden was het viaduct in Herpen. Er bestaat zelfs een anekdote dat enkele renners bij die tocht een paar fietsschoenen versleten hebben door het vele lopen bij de diverse beklimmingen. Tijdens de tochten ging het niet om het winnen of wie het snelste reed maar gold het motto ‘samen uit, samen thuis’, een motto wat nog steeds geldt binnen de club.Om toch een wedstrijdelement te creëren werden er binnen de club koppelkoersen en regelmatigheidsritten gereden. Deze laatste vorm van wedstrijd wordt nog steeds gehouden.

In de loop der jaren groeide de club en het een steeds meer georganiseerde vereniging. Na enkele jaren werd er jaarlijks een wielertocht georganiseerd. Later toen het mountainbiken meer in trek kwam ging ook het merendeel van de leden in de winter in de bossen fietsen. Al snel werd er een mountainbiketocht georganiseerd voor buitenstaanders. Dit bleek een dusdanig succes dat dit jaarlijks een vervolg kreeg.Tot op heden is dit een belangrijk evenement voor Coppi.

In 2005 is de wielertocht, door teruglopende deelname, vervangen door een avondfietstweedaagse. Helaas was ook hier, mede door de weersomstandigheden, de opkomst gering. Sinds enkele jaren is de jaarlijkse wielertocht weer terug. Inmiddels is dit, mede door een extra startpunt in Olland, het aantal deelnemers weer gegroeid.